I spotykamy się po raz drugi!
15 października w Domu Kultury w Krzanowicach odbyła się kolejna, już druga odsłona warsztatów, które tym razem poświęcone były tradycyjnym sposobom przechowywania i przetwarzania żywności. Warsztaty otworzyła prelekcja mgr Marceli Szymańskiej na temat dawnych sposobów przechowywania różnego rodzaju potraw. Warsztaty prowadzone były przez Petrę Podgrabińską z Ostravy, która z uczestnikami upiekła tradycyjny chleb. Po chlebie nadszedł czas na przygotowanie domowego smalcu, który uczestnicy topili pod czujnym okiem rzeźnika z Borucina, pana Patryka Plocha. Warsztaty zamknęła pani Anna Hajduczek-Kudela, która przypomniała wszystkim o technice produkcji masła w maselnicy oraz pokazała jak prawidłowo należy kisić ogórki. Po części „roboczej” uczestnicy mieli okazję skosztować już wcześniej przygotowanego smalcu, ogórków zagryzając to świeżo upieczonym chlebem i utłuczonym masłem.
Chleb drożdżowy
Kvaskový chleba