Warsztaty z tradycyjnych sposobów przetwarzania i przechowywania żywności Krzanowice (PL)

I spotykamy się po raz drugi!

15 października w Domu Kultury w Krzanowicach odbyła się kolejna, już druga odsłona warsztatów, które tym razem poświęcone były tradycyjnym sposobom przechowywania i przetwarzania żywności. Warsztaty otworzyła prelekcja mgr Marceli Szymańskiej na temat dawnych sposobów przechowywania różnego rodzaju potraw. Warsztaty prowadzone były przez Petrę Podgrabińską z Ostravy, która z uczestnikami upiekła tradycyjny chleb. Po chlebie nadszedł czas na przygotowanie domowego smalcu, który uczestnicy topili pod czujnym okiem rzeźnika z Borucina, pana Patryka Plocha. Warsztaty zamknęła pani Anna Hajduczek-Kudela, która przypomniała wszystkim o technice produkcji masła w maselnicy oraz pokazała jak prawidłowo należy kisić ogórki. Po części „roboczej” uczestnicy mieli okazję skosztować już wcześniej przygotowanego smalcu, ogórków zagryzając to świeżo upieczonym chlebem i utłuczonym masłem.

 

Chleb drożdżowy

Kvaskový chleba

1 kg mąki pszennej
600 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)
1 kostka drożdży 42 g
2 łyżki oleju
jajko do posmarowania
smalec na wysmarowanie formy
1kg hladké mouky
6dcl vlažné vody
2 lžíčky soli
2 lžičky kmínu
1 kostka droždí 42 g
2 lžíce oleje
vejce na potřeni – kmín na posypání
sádlo na namázání formy
Masło domowe
Domácí máslo
0,5 l śmietany kremówki
dzbanek zimnej wody
szczypta soli
0,5 l setany k šlehání
džbanek studené vody
špetka soli
Domowy smalec
Domácí sadlo
0,5 kg mielonej słoniny wieprzowej
0,1 kg mielonej słoniny wieprzowej, wędzonej
1 średnia cebula
0,5 kg mleté, vepřové slaniny
0,1 kg mleté, úzené vepřové slaniny
1 střední cibule